Focus op Fotografie: Portretfotografie

Focus op Fotografie: Portretfotografie

Van (eerste) thuisstudio tot op locatie

Uitvoering
Paperback, kleur , 224 pagina's
Auteur
ISBN
9789463561938
Gepubliceerd
2020
€ 39,99 € 22,19 (actieprijs t/m 31-5-2024)

Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je je registreert, krijg je gratis toegang, plus relevante extra’s.

De meeste foto’s die gemaakt worden, zijn portretten. Wie meer uit een portret wil halen, schaft flitsers aan voor een thuisstudio of op locatie. In dit boek van de ervaren portretfotograaf Ferry Knijn vind je alle informatie die je nodig hebt om met minimale middelen, maar maximale kennis het meeste uit je thuis- of eerste studio te halen. Ook als je op locatie fotografeert is het een bron van waardevolle en praktische informatie voor de hoogwaardige portretfotografie.

In Portretfotografie leert Ferry Knijn je alles over camera-instellingen en lichtopstellingen die nodig zijn voor perfecte portretfotografie. Bovendien legt hij uit wat de ideale nabewerking is voor een portret, waarbij je de huidtinten natuurlijk houdt en de belichting net een beetje meer professionele sprankeling geeft. Ook besteedt hij aandacht aan hoe je een geschikt model vindt en hoe je daarmee ideaal samenwerkt. Verder bespreekt de auteur veel voorbeeldsituaties en legt hij uit hoe je op verschillende manieren een aansprekend portret kunt krijgen.

We geven hier als voorproefje uit het boek: hoe maak je een karakterportret?

Karakterportret

Op een karakterportret zet je mensen met een bijzonder uiterlijk figuurlijk op een voetstuk. Het is daarbij van belang dat hun charisma van de foto afstraalt. Hoe regel je dat als fotograaf? Hoe maak je een karakterportret? Hoe zorg je ervoor dat je licht en pose bij je portretfotografie in dienst stelt van de persoonlijkheid van de geportretteerde? Portretfotograaf Ferry Knijn geeft er in zijn boek ‘Portretfotografie’ een handige werkwijze voor. In zijn omgeving is Ferry Knijn voortdurend op zoek naar mensen met een mooie, fotogenieke uitstraling. Hij wilde een stemmige achtergrond en gebruikte daarvoor simpelweg een donker rolgordijn dat zich al in huis bevond.

Stap 1: de lichtopstelling

Als hoofdlicht heeft Ferry Knijn gekozen voor een Profoto A1x. Deze lijkt erg op een reportageflitser, maar door de andere kop en accu kan hij sneller herladen, heeft hij meer kracht en betere consistentie qua licht. Het is eigenlijk een studioflitser in de body van een reportageflitser. Om het licht te verzachten is gekozen voor een simpele Profoto Translucent shallow S-paraplu. Deze is met een C-stand recht boven het model gehangen, ideaal voor mooie portretfotografie.

Stap 2: camera-instelling

Omdat vooral het hoofd, zonder weinig achtergrond in beeld is bij een karakterportret, werd de camera, een Fujifilm XF 56mm 1.2, ingesteld op f/2.8; dit voor een wat kleinere scherptediepte. Omdat er iets te veel natuurlijk licht was, werd er een 3-stops ND-filter op gezet om controle te blijven houden over het natuurlijke licht. Verder stond de ISO op 160 en de sluitertijd was 1/250 seconde. Voor de lichtmeting heeft Ferry Knijn gekozen voor TTL. Doordat de achtergrond donker was, werd de foto in eerste instantie te licht. Daarom werd de TTL-flitscompensatie op -1.3 stop gezet. Dit was weer iets te veel dus was de uiteindelijke instelling -1.0 stop en toen was het goed. Zo regel je de belichting in de portretfotografie goed.

Stap 3: fotograferen

Je kunt er bij flitsers ook voor kiezen om de instellingen vast te zetten op het moment dat deze goed zijn, door op dat moment om te schakelen naar manueel. De flitser onthoudt de laatst gebruikte instelling. Bij modellen met een petje of hoed op is de rand daarvan altijd een uitdaging. Deze is bedoeld om schaduw over de ogen te creëren als de zon schijnt, maar met portretfotografie wil je dat juist niet.

Stap 4: nabewerking

Bij dit soort foto’s mag je best wel wat contrast en helderheid toevoegen. Pas wel op dat je niet te ver gaat waardoor het lelijk en te veel wordt, maar dit is vanzelfsprekend een persoonlijke keuze. Je kunt doorgaans verder gaan dan bij een normaal portret.

Tips uit het boek

  • Kijk goed naar de kijkhoek van de fotograaf. Recht van voren werkt meestal niet mooi in de portretfotografie, draai het hoofd iets naar de zijkant en zorg dat de schouders iets gedraaid zijn.
  • Als je model een bril draagt, kun je de spiegeling daarvan weg krijgen door de aloude wet uit de natuurkunde toe te passen: hoek van inval is hoek van uitval. Draai het model een beetje totdat de reflectie is verdwenen. Zorg ook dat de autofocus van de camera op de ogen scherpstelt en niet op het brilmontuur.
  • Pas op voor bewegingsonscherpte bij een studioportret. Zorg dat je weet met welke sluitertijd die niet optreedt. Eventueel kun je je ISO iets hoger zetten, maar kijk daarbij uit voor ruis in beeld. Probeer al deze zaken voordat je het model uitnodigt.
Wis filter
  • Ferry Knijn

    Ferry Knijn is een visual content creator oftewel portret- en reportagefotograaf documentairemaker en YouTuber. In 2011 is hij begonnen met het fotograferen van artiesten en het maken van korte videodocumentaires. Nu werkt hij voor artiesten bedrijven...
    Knijn K

Focus op Fotografie: Portretfotografie

1
Introductie
Inleiding
Wat is portretfotografie?
Wat is een studio?
2
Apparatuur
Tips voor het kopen van apparatuur
Camera
Objectieven (lenzen)
Licht
Lichtvormers
Cameratas
Statieven
Wat ik gebruik
3
Vijf variabelen bij flitsen
Inleiding
Kracht van de flitser
Sluitertijd
Diafragma
ISO
Afstand van de flitser
Omgekeerde kwadratenwet
4
Lichtposities
Inleiding
Butterfly
Rembrandt
Loop
Split
Kort
Breed
5
Je camera instellen
Inleiding
Basisinstellingen voor studioportretfotografie
Basisinstellingen bij portretfotografie met natuurlijk licht
Witbalans instellen
6
Werken met natuurlijk licht
Wat is natuurlijk licht?
Raamlicht
Een portret met minimale middelen
Portret met witte achtergrond met alleen raamlicht
7
Flitsende portretten
Lichtmeting: TTL of handmatig
Klassiek portret met enkele paraplu
Rembrandt-/fine-artportret
Low-key met paraplu en witte achtergrond
Hollywoodportret
Portret met witte achtergrond
Mixen met omgeving
Karakterportret
Zakelijk portret 1
Zakelijk portret 2
Zakelijk portret 3
Boudoirfotoshoot
Kleur op de achtergrond
8
Poseren
Poseren is communiceren
Leer je model poseren binnen één minuut
Lange mensen en/of lage plafonds
9
Casestudies
Inleiding
John Engels in zijn jazzkelder
Marita voor het Rode Kruis bij haar thuis
Anton Goudsmit in de kleedkamer van de North Sea Jazz Club
Ack van Rooyen in zijn werkkamer
Marie-Jeanne
Daniel Lanois
Bill van Dijk
Esther Croez in de thuisstudio
Marjolein bij René’s pianowinkel
Eric Corton
10
Nabewerking
Inleiding
Rembrandt-/fine-artportret
Karakterportret
Achtergrond portret met raamlicht puur wit maken
Hollywoodportret
Huid retoucheren
11
Laatste tips
Durf te doen
Zorg voor je rug
Communicatie
Niet voor niets
Geniet er van!
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Portretfotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over portretfotografie, op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...